Din strategi har brug for en implementeringsstrategi

Det er vigtigt at påpege, at en god strategi i sig selv, ikke er nok til at sikre resultater. Enhver god strategi har ligeledes brug for en god implementeringsplan.

porteføljeledelse

The Economists rapport “Why Good Strategies Fail” (sponsoreret af PMI), fokuserer på manglen- og vigtigheden af en implementeringsstrategi for succesfuld fuldførelse af nylagte strategier.

I rapporten nævnes adskillige implementeringsstrategier:

“Skyd-og-glem” strategi
Denne tilgang betyder, at der er ingen officielt accepteret måde at implementere strategi på. Der antages, at når strategien er formuleret, vil det blive gennemført ved hjælp af operationelle processer.

Strategisk initiativ-specifik implementeringsstrategi
Denne implementeringstilgang foreslår, at ethvert initiativ som er strategisk nok, får sin helt egen implementeringsstrategi. Dette resulterer ofte i etablering af en initiativ-specifik PMO.

Ved fusioner og opkøb fungerer denne strategi meget godt, idet den inddrager engagement fra den øverste ledelse samt anses som værende bedst til at levere forretningsmæssig værdi.

Implementeringsstrategi på forretningsenhedsniveau
Det er højt sandsynligt, at strategiske initiativer stammer fra forretningsenheder, så i stedet for at forsøge at få virksomhedens PMO til at håndtere disse initiativer, er det bedre at overlade disse strategiske initiativer til forretningsenhederne selv, gennem forretningsenhedens PMO.

Implementeringsstrategi på virksomhedsniveau
Denne strategi er bedst brugt til at implementere strategiske initiativer som i naturen er ren top-down og dermed er bedst at styre gennem virksomhedens PMO. Dette omfatter strategiske initiativer såsom: at komme ind på et nyt marked eller nyt land, eller lancering af et nyt produkt. I disse tilfælde fungerer virksomhedens PMO som en bro mellem strategidannelse og implementering.

Virksomhedens PMO opnår dette ved at igangsætte processer som sikrer, at ledere på C-niveau som er ansvarlige for at formulere strategierne, er aktivt engagerede i gennemførelsen af strategier – samt at tilbagemeldingerne fra strategiimplementeringen driver tilpasninger i strategien.

Vi kan hermed konkludere med tre nøglepunkter for strategiimplementering:

  1. Vælg den rigtige implementeringsstrategi
  2. Vælg den rigtige PMO til at styre implementeringsstrategien
  3. Vælg den rigtige udøvende sponsor

Der findes forskellige Best Practices til tilslutning af projekter, programmer og porteføljer til virksomhedens strategi, herunder:

  • MSP (programledelse), som sikrer at alle dine projekter bliver drevet i programmer, som stemmer overens med din strategi
  • MoP (porteføljeledelse), som sikrer at dine programmer stemmer overens med din strategi gennem porteføljeledelse
  • P3O (PMO ledelse), som sikrer at dine projekter, programmer og porteføljer har en sammenhængende struktur, som understøtter din strategi

Læs The Economists rapport “Why Good Strategies Fail – Lessons for the C-suite”

Læs artiklen “Your Strategy Needs an Implementation Strategy”

Skriv en kommentar